Hardaliye
Hardaliye
HARDALİYE
Kırmızı ve beyaz üzümden elde edilen şifalı bir içecektir. Kendine has bir tadı ve kokusu vardır.
ALKOLSÜZ VE %100 ÜZÜM SUYUNDAN ELDE EDİLEN 500 YILLIK YÖRESEL BİR İÇECEKTİR.
İÇERİĞİ
- Üzüm
- Yabani hardal tohumu
- Vişne yaprağı
FAYDALARI
- Kalp ve damar hastalıklarından korur.
- Vücudun mineral dengesini sağlar.
- Kanserli hücrelerin gelişimini yavaşlatır.
- Yaşlanma etkilerini yavaşlatır.
- Bağışıklığı güçlendirir.
- Tok tutma etkisi vardır.
- Kan yapıcı özelliği vardır.
- Tansiyonu düşürmeye yardımcı olur.
- Kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.
- Kramp şikâyetlerine iyi gelir.
- Saç dökülmesini azaltır.
- Tırnakları güçlendirir.
- Kemik gelişimine katkı sağlar.
- Eklem ağrılarında gıda takviyesi olarak önerilir.
- Kemik erimesini yavaşlatmada önemli rol oynar.
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK VE HARDALİYE
Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK, 1930 yılında Kırklareli’ni ziyaret eder ve ona şehrin yöresel lezzetlerinden olan Hardaliye ikram edilir. Hardaliyeyi afiyetle içen Atatürk, bu lezzeti çok beğendiğini söylüyor ve Kırklareli halkı ile dönemin belediye başkanına, Hardaliyeyi milli bir içecek haline getirmeleri gerektiğini öğütlüyor. Geçen zaman içerisinde maalesef sadece evlerde şahsi tüketim için üretilmiş. 2010 yılında bir grup müteşebbisin Kırklareli ’de bir hardaliye fabrikası kurması üzerine geleneksel üretimden seri üretime geçilmiştir. 2017 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Coğrafi İşaret alarak Kırklareli iline tescil edilmiştir.
TÜKETİM ÖNERİSİ
- Kahve yanına ikram
- Yemeklerin yanında tüketilebilir.
- Salatalarda sos olarak tüketilebilir.
1 SU BARDAĞI HARDALİYE, YETİŞKİN BİR İNSANIN GÜNLÜK ENERJİ İHTİYACININ %4 ÜNÜ KARŞILAR.
HARDALİYE’NİN BİLİNEN HERHANGİ BİR ZARARI YOKTUR. FAKAT YİNEDE GÜN İÇERİSİNDE 2 SU BARDAĞININ AŞILMAMASI KLİNİK ARAŞTIRMALAR SONUCU ÖNERİLİR.
ENERJİ VE BESİN ÖĞELERİ (100 ML) |
Enerji / Energy (kcal) |
67 |
Karbonhidrat / Carbonhydrate (g) |
17 |
Protein / Protain (g) |
0,8 |
Yağ / Fat (g) |
0,3 |